Què és i a qui va dirigida la teràpia de parella?
Les sessions de teràpia de parella són un espai per aquelles parelles que actualment tenen forts conflictes i desavinences i volen solucionar-los, per aquelles que es plantegen separar-se o divorciar-se i ho volen fer de la millor manera o, fins i tot, donar-se una última oportunitat o per aquelles parelles amb pocs problemes, però que volen millorar la seva relació i no saben com fer-ho.
A les sessions de teràpia de parella cal que assistim els dos?
Les sessions de teràpia de parella es diferencien de les sessions de teràpia individual perquè es treballa amb els dos. Les sessions són un espai d’entrenament per aprendre a solucionar els problemes de manera conjunta i d’una forma més saludable. Per tant, sigui quin sigui el problema és important que assistiu tots dos, fins i tot quan tingueu la sensació que el problema només el té un dels dos. A vegades, es pot donar el cas que les sessions serveixin per posar sobre la taula problemes que no s’havien parlat mai fins llavors i que afecten de manera diferent a cadascú. La teràpia de parella pot ser una bona oportunitat per aprendre a gestionar aquests nous conflictes amb l’ajuda del terapeuta.
Tinc clar que ens cal teràpia de parella però ell/ella no vol venir.
És normal que, de vegades, un dels dos es negui a iniciar una teràpia de parella. Moltes vegades això passa per desconeixement o perquè existeixen dubtes de què es farà en les sessions. Si és per aquest motiu, el que podeu fer és venir a una primera sessió i preguntar tot el que faci falta per resoldre els vostres dubtes i, així, veure de què us pot servir la teràpia.
Altres vegades un dels dos no vol assistir a teràpia de parella perquè creu que no té cap problema. En general, quan existeix un conflicte de parella no hi ha un únic responsable, ja que el bon funcionament de la parella és cosa de dos. En aquestes situacions és important evitar les amenaces, crítiques o xantatge cap a la persona que no vol assistir perquè això només crearà més problemes. El que sí que és aconsellable és convèncer a la persona que no vol fer teràpia que vagi a una primera sessió i que expliqui, segons el seu punt de vista, quin és el problema que hi ha.
No sé si el problema que tinc és només meu o és un conflicte de parella.
Sí no estàs segur de si el que necessites és teràpia individual o teràpia de parella, t’animo a venir a una primera visita i, després d’explorar el teu problema, t’orientaré sobre què és el que pot ser més beneficiós en el teu cas.
Com es treballa en les sessions de teràpia de parella?
Durant les sessions, es treballa des d’una perspectiva integradora fent servir tècniques de provada eficàcia i ajustant el tractament a les vostres necessitats. En les sessions de teràpia s’acostuma a treballar amb tècniques d’entrenament en habilitats de comunicació, en resolució de problemes, en planificació del temps lliure, en augment d’intercanvis de conductes positives, amb exercicis per definir el tipus de relació de parella que voleu, entre moltes d’altres.
En la teràpia de parella, tan important és el que es treballa durant les sessions com el que es treballa fora de la consulta, ja que permet posar en pràctica els aspectes a millorar. Per aquest motiu, entre sessions es proposaran unes tasques a realitzar relacionades amb els objectius terapèutics plantejats. La participació i el compromís de cada un dels membres de la parella amb la teràpia serà un dels elements bàsics perquè la teràpia tingui èxit.
Quina és la durada d’un tractament complet de teràpia de parella?
Es treballa amb un format breu, fent el número de sessions necessàries per resoldre el problema de parella. La durada del tractament també vindrà determinada pel tipus de conflicte a tractar i pel compromís amb la teràpia de parella.
Amb què ens pot ajudar la teràpia de parella?
La teràpia de parella pot ajudar-vos a entendre les causes del vostre problema de parella, a saber com afrontar-lo i a posar-hi solució. Alguns dels aspectes que més es treballen en la teràpia de parella són:
- Entrenament en habilitats de comunicació.
- Trencament de la rutina per reinventar-se com a parella.
- Gestió de les emocions negatives d’una manera saludable.
- Dependència emocional.
- Distribució de les responsabilitats.
- Intimitat i relacions sexuals.
- Adaptar-se als diferents moments del cicle vital: vida en parella, matrimoni, paternitat i maternitat, etc.
- Resolució de conflictes amb la família d’origen.